Śniadaniowy bufet wege


21 czerwca uczestnicy krakowskiego Hufca Pracy (os. Szkolne) udali się na warsztaty kulinarne połączone z degustacją do wegańskiej restauracji No Bones.

Wyjście zostało zorganizowane w ramach realizowanego w hufcu programu kulinarnego „Pierwsze danie to śniadanie”. Jednym z założeń programu jest poznanie różnych tradycji śniadaniowych oraz sposobów przygotowania zdrowych i zbilansowanych posiłków. Niewątpliwie kuchnia wegańska uchodzi za zdrową, lekką oraz bogatą w owoce i warzywa. Kuchnią wegańską określa się pożywienie, które nie zawiera mięsa oraz nie zostało przygotowane na bazie pochodzącej z mięsa. W czasie przygotowanej przez kucharza prelekcji uczestnicy dowiedzieli się, jakie substytuty mięsa wykorzystują weganie oraz poznali grupy produktów używanych w tej kuchni. W części warsztatowej młodzi ludzie przygotowali różnego rodzaju pasty śniadaniowe do pieczywa. Po wspólnej degustacji okazało się, że wegańskie jedzenie nie musi być nudne i potrafi być bardzo sycące. Do gustu młodzieży przypadła szczególnie wegańska jajecznica z wegańską kiełbasą. Szkolenie było ciekawym doświadczeniem kulinarnym, poszerzającym horyzonty smakowe. Wszyscy zgodnie orzekli, że warto próbować i być otwartym na nowe smaki.
 
Fot. 1 Wegańskie śniadanie
 
 
 
Fot. 2, 3 Prelekcja
 
 
Fot. 4 Degustacja 
 
Tekst i zdjęcia – Joanna Cienkosz
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP