Kuchnia molekularna, czyli magiczne gotowanie


W dniu 18 czerwca odbyły się warsztaty kuchni molekularnej, zorganizowane przez  Młodzieżowe Centrum Kariery w Szczawnicy. 8-godzinne spotkanie dla 15 uczestników Centrum Kształcenia i Wychowania w Szczawnicy-Jabłonce prowadzone było przez właściciela firmy Chef Service – Radosława Kłapacza.

Warsztaty miały na celu przybliżenie młodzieży historii powstania kuchni molekularnej, różnych technik oraz produktów wykorzystywanych w tego rodzaju gotowaniu. Uczestnicy zostali zapoznani z warunkami bezpieczeństwa przy pracy z ciekłym azotem oraz suchym lodem, wykonali spaghetti owocowe, lizaki molekularne, mrożone pianki z syfonu, kawior oraz lody i sorbety. Na zakończenie warsztatów młodzi ludzie wykonali także desery. 
 
Fot. 1 Uczestnicy próbujący swoich sił w przyrządzaniu potraw kuchni molekularnej
 
 
 
Fot. 2 Młodzież obserwująca proces tworzenia spaghetti owocowego
 
 
Tekst i zdjęcia – Dominika Gaweł
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP