DZIEDZICTWO NASZYCH DZIADKÓW


23 listopada uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu w ramach ostatnich zajęć programu autorskiego „Dziedzictwo naszych dziadków” wzięli udział w warsztatach kulinarnych pieczenia chleba i przygotowywania dawnych placków „proziaków”.
 
Zajęcia kulinarne odbyły się na warsztatach w Nowym Sączu z wykorzystaniem produktów ze starych odmian zbóż, m.in. orkiszu, płaskurki, samopszy czy żyta krzycy. Spotkanie prowadzone było przez instruktorkę praktycznej nauki zawodu – Urszulę Jelińską. Całość szkolenia odbyła się z zachowaniem najwyższych standardów sanitarnych. Uczestnicząca w warsztatach kulinarnych młodzież, na koniec spotkania otrzymała upominki w postaci produktów żywnościowych z naturalnych produktów.
 
Fot.1 Wspólne wypiekanie ,,proziaków’’
 
 
Fot. 2 Przygotowanie ciasta na chleb
 
 
Fot. 3 Pieczenie chleba
 
Tekst – Michał Winiarski
Zdjęcia – Anna Sekuła
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP