TAJEMNICA DESKI SERÓW


18 listopada w siedzibie 6-5 Hufca Pracy w Krakowie odbyły się warsztaty dotyczące zastosowania różnego rodzaju serów w gastronomii.
 
Zajęcia odbyły się w ramach realizowanego w hufcu programu kulinarnego „Tajemnica deski serów”, adresowanego do uczestników klas gastronomicznych. Sery to produkty spożywcze wytwarzane poprzez wytrącanie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. W gastronomii przysmak ten ma wiele zastosowań, zarówno w kuchni jak i w cukiernictwie. O tym jak powstają sery, jakie są ich gatunki, jak je klasyfikujemy i do czego możemy zastosować opowiedziała pani Magdalena Murowańska ze sklepu „Sery i Wina”, która pracowała we Francji w firmie zajmującej się produkcją i dystrybucją tych specjałów. Sami uczestnicy również opowiadali o zastosowaniu tego produktu w miejscach swoich praktyk i dzielili się przygotowanymi wcześniej przepisami z jego użyciem. Po interesującej prelekcji młodzież miała możliwość degustacji serowych specjałów.  
 
Fot. 1 Prezentacja wybranych gatunków serów
 
 
Fot. 2 Uczestnicy w czasie degustacji
 
Tekst i zdjęcia –  Joanna Cienkosz
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP