MŁODZIEŻ OHP ZDOBYŁA NOWE UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU KUCHNI WŁOSKIEJ


Dnia 12 listopada młodzież z Hufca Pracy w Wadowicach podjęła wyzwanie zdobycia dodatkowych umiejętności kulinarnych w ramach warsztatów z zakresu kuchni włoskiej.
 
Zajęcia zostały zorganizowane przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Kętach dla uczestników Hufca Pracy kształcących się w zawodzie kucharza.  Zostały przeprowadzone w dwóch czteroosobowych grupach, z zachowaniem obostrzeń sanitarnych. Motywem przewodnim warsztatów było rozwijanie zainteresowań i potencjału twórczego uczniów  w zakresie gastronomii, poprzez doskonalenie umiejętności przyrządzania dań i potraw kuchni włoskiej. Podczas zajęć uczestnicy poznali historię tej kuchni oraz zwyczaje żywieniowe mieszkańców Włoch. Uzyskali również wiedzę na temat technik i surowców tam stosowanych. W ramach części praktycznej warsztatów, pod fachowym okiem prowadzącego, młodzi ludzie nabywali umiejętności w zakresie przyrządzania rodzimych dań włoskiej kuchni tj. risotto, spaghetti, pizza, pasty, sosy. Zgłębiali tajniki przygotowania elastycznego ciasta na pizzę, czy pysznego deseru panna cotta. Poznali także przepisy na sporządzenie włoskiego pieczywa focaccia czy calzone. Ostatnim etapem warsztatów była wspólna degustacja przygotowanych potraw. Uczestnicy wyrazili duże zadowolenie z udziału w zajęciach warsztatowych i jak przyznali, zdobyte umiejętności kulinarne będą wykorzystywać w codziennym życiu. 
 
 
 
 
 
Fot. 1,2,3  Młodzież przygotowuje potrawy kuchni włoskiej
               
           
 
 
 
Fot. 4,5  Dania przyrządzone przez uczestników warsztatów kulinarnych
 
 
Tekst – Maria Ćwiertnia                   
                                                 
Zdjęcia –  Joanna Śliwa, Maria Ćwiertnia
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP