DIETETYCZNY RING


Dnia 22 października Młodzieżowe Centrum Kariery w Szczawnicy we współpracy z warsztatami gastronomicznymi w Jabłonce zorganizowało konkurs „Jesienny Dietetyczny Ring” dla uczestników Centrum Kształcenia i Wychowania w Szczawnicy (filia w Jabłonce), mający na celu aktywizację młodzieży w trwającym Ogólnopolskim Tygodniu Kariery.

W wydarzeniu wzięli udział uczestnicy warsztatów gastronomicznych z klasy drugiej oraz trzeciej. Przedsięwzięcie rozpoczęło się krótką prelekcją przygotowaną przez pośrednika pracy, dotyczącą możliwości rozwijania się w zawodzie kucharz, który coraz bardziej zyskuje na popularności. W dalszej kolejności odbył się konkurs, w którym uczestnicy zostali podzieleni na grupy i wspólnie  przygotowywali wylosowane potrawy z dyni, nawiązujące do jesiennego sezonu kulinarnego. Celem tego wydarzenia była umiejętność współpracy oraz wykorzystanie sezonowych produktów w planowaniu żywienia. Kucharze musieli także wykazać się w estetyce serwowania potraw. Spośród smakowitych dyniowych specjałów wybrano dwa najlepsze,  którym przyznano nagrodę główną oraz wyróżnienie. Każdy z uczestników otrzymał dyplom oraz drobny upominek. 
 
Fot. 1 Uczestnicy w trakcie prelekcji
 
Fot. 2 Dyniowe dania wykonane przez uczestników
 
Fot. 3 Dyniowe muffinki – nagroda główna
 
Tekst – Barbara Pilch
Zdjęcia – Anna Karoń
 

 

Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP