WARSZTATY BARISTYCZNE W NOWYM SĄCZU


Dnia 25 czerwca w Restauracji „Bohema” w Nowym Sączu, odbyły się warsztaty baristyczne zorganizowane przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Nowym Sączu skierowane  do uczestników 6-1 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu oraz 6-34 Hufca Pracy w Starym Sączu,

 
Gospodarzem przedsięwzięcia była „Firma Handlowo – Usługowa Kręgielska”. Warsztaty  poprowadził Pan Robert Zmierniak certyfikowany barista firmy Coffee Art Masters. Prowadzący  rozpoczął od przedstawienia krótkiej historii picia kawy, omawiając pięć czynników istotnych w stworzeniu idealnego espresso tj. mieszanka (rodzaje kaw i ich jakość), młynek (grubość mielenia ziarna), ekspres do kawy (jakość sprzętu z przykładowymi parametrami), technika (odpowiednie ubicie kawy tamperem w kolbie, ubijanie mleka) i pasja. Następnie prowadzący zaprezentował rodzaj filiżanek i szklanek, omawiając ich wielkość i wygląd, odpowiedni do konkretnego rodzaju napoju. Po części teoretycznej, jako, że espresso jest podstawą wszystkich kaw, każdy z uczestników, pod okiem profesjonalnego baristy, uczył się prawidłowego wykonania espresso, a następnie cappuccino. W tej części młodzież miała okazję poznać technikę zdobienia kawy mlekiem, różnymi wzorami. Podczas warsztatów, każdy z uczestników mógł poczuć się jak prawdziwy barista, który tworzy swój oryginalny smak, z niepowtarzalną dekoracją. Młodzież z dużym zainteresowaniem 
i zaangażowaniem pracowała nad własnymi produktami. Dla uczestników przedsięwzięcia, którzy aktualnie uczą się w zawodach kucharz i cukiernik, szkolenie to poszerzało ich wiedzę i umiejętności, a tym samym podnosiło kwalifikacje zawodowe. Na zakończenie Prowadzący Krzysztof Ruchała, , współwłaściciel firmy „Kręgielska”, omówił funkcjonowanie oraz potrzeby kadrowe swojego zakładu. Aktualnie firma deklaruje duże zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie kucharz.. Warsztaty zostały zakończone egzaminem, na podstawie którego młodzież otrzyma certyfikaty ukończenia 
I etapu szkolenia w zawodzie barista. Dla młodzieży przedsięwzięcie CEiPM w Nowym Sączu było kreatywną lekcją samorozwoju. 
 
Fot.1 Pan Robert Zmierniak, certyfikowany barista firmy Coffee Art Masters podczas pierwszej, teoretycznej części warsztatów
Fot 2  Omawianie i prezentacja funkcjonowania ekspresu do kawy 
Fot.3 Przygotowanie kawy cappuccino przez uczestniczkę 6-34 Hufca Pracy w Starym Sączu Monikę Kołodziej 
 
Tekst -  Elżbieta Chmura
Zdjęcia -  Małgorzata Opiło 
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP