„AKTYWNY = ZDROWY”


W dniu 25 czerwca odbyło się rozstrzygnięcie konkurs „W zdrowym ciele zdrowy duch”  dla uczestników 6-5 Hufca Pracy, którzy realizują program edukacyjny „Aktywny = Zdrowy” . Program ma na celu zwiększenie świadomości młodych ludzi w kwestii wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.

Założeniem projektu jest pogłębianie wiedzy o zdrowym odżywianiu, proponowanie prostych form aktywności fizycznej  bez koniecznych nakładów finansowych. Ze względu na ograniczenia sanitarne  związane z koronawirusem, zajęcia projektowe odbywają się on-line, co bardzo ograniczyło pierwotnie proponowane formy realizacji. Uczestnicy drogą internetową  otrzymali  informacje dotyczące właściwych zasad odżywiania, bilansowania diety i  zaburzeń w  tym zakresie. Informacje przekazywane  młodzieży,  zawierały także  linki do ciekawych stron internetowych - przykładowe jadłospisy wraz z przepisami, opracowane zestawy do  ćwiczeń w domu. Zadaniem uczestników było przygotowanie indywidualnego planu ćwiczeń wraz z przykładowym jadłospisem. Należało przesłać przepis na ulubioną  potrawę i udokumentować efekty swojej pracy fotografią. Młodzież chętnie podjęła wyzwanie i na adres e-mailowy hufca wpłynęły  ciekawe efekty ich działań. Są to fotografie  przygotowanych dań wraz z przepisami oraz zdjęcia przedstawiające jaki rodzaj aktywności podejmują. Autorzy najciekawszych propozycji otrzymają nagrody podczas zajęć podsumowujących  przewidzianych nad Zalewem Nowohuckim.
 
Fot. 1  Prezentacje przygotowanych potraw.
Fot. 2. Formy aktywności uczestników w czasie pandemii

 
Tekst – Jolanta Matykiewicz
Zdjęcia – Ania Wrońska, Teresa Rostworowska, Adrian Pawela
 
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP