SPAGHETTI DLA TATY – WARSZTATY KULINARNE W DĄBROWSKIM HUFCU


 
Dnia 20 czerwca w dąbrowskim hufcu zostały zorganizowane warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy poznali tajniki włoskiej kuchni oraz nauczyli się przygotowywać spaghetti Napoli. 
 
Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się czym charakteryzuje się włoska kuchnia oraz poznali przepisy na najpopularniejsze śródziemnomorskie potrawy. W trakcie zajęć praktycznych młodzież przygotowała klasyczne spaghetti Napoli. Po dokonaniu podziału czynności, uczestnicy z zaangażowaniem przystąpili do gotowania. Na bazie dojrzałych pomidorów, oliwy, cebuli, czosnku, marchwi, selera naciowego i świeżej bazylii powstał gęsty i aromatyczny sos. Makaron ugotowany al dente polany esencjonalnym, przygotowanym od podstaw sosem, posypany startym parmezanem i ozdobiony listkami bazylii, trafił w gusta kulinarne wszystkich uczestników warsztatów. Młodzież przyznała, że spaghetti z domowym sosem jest bardzo smaczne, a jego przygotowanie wcale nie takie czasochłonne, jak początkowo myśleli. Tak przyrządzona potrawa zawiera ponadto o wiele więcej wartości odżywczych niż gotowy sos, który możemy kupić w sklepie. Wspólna praca przy przygotowywaniu posiłku dostarczyła uczestnikom dużo radości a efekty działań zachęciły do rozwijania umiejętności kulinarnych we własnych domach. Danie to młodzież spróbuje zaserwować swoim tatom z okazji ich święta, które przypada na  23 czerwca.
 
Fot. 1  Spaghetti Napoli przygotowane przez młodzież
Fot. 2,3 Uczestnicy podczas warsztatów kulinarnych
Fot. 4 Degustacja potrawy
 
Tekst – Monika Rygulska-Wąż
Zdjęcia – Katarzyna Łukasik
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP