„KUCHNIA TALENTÓW” - ZAKOŃCZONA


 

1 marca zakończyły się trwające od 24 lutego działania wymiany młodzieżowej w projekcie „Kuchnia Talentów” realizowanym w ramach programu Erasmus+, Akcja 1 – Mobilność Edukacyjna.
 
Młodzież i opiekunowie z Czech, Rosji, Ukrainy i Polski zakwaterowani w pensjonacie w Wysowej Zdroju uczestniczyli w szeregu zajęć i warsztatów kulinarnych o różnej tematyce. Pierwszego dnia młodzież wzięła udział we wspólnych zabawach integracyjnych, które pozwoliły na bliższe wzajemne poznanie i nawiązanie przyjaźni. W kolejny dzień zaplanowano grę miejską, która ukazała uczestnikom piękno Gorlic oraz charakterystycznych dla nich punktów. Po zwiedzeniu Gorlic, uczestnicy udali się do Biecza, gdzie poznali historię i tajniki sposobu parzenia kawy. Każdy mógł samodzielnie przygotować i udekorować aromatyczny napój. Po powrocie odbył się wieczór narodowy grupy polskiej, podczas którego jej członkowie zaprezentowali rodzimy kraj poprzez tańce i dania narodowe, a także wspólne gry i zabawy. Każdego wieczoru kraj ojczysty prezentowała inna grupa narodowa, a pozostali uczestnicy mogli poznać zwyczaje, tradycje oraz kulturę sąsiadów. Kolejny dzień to warsztaty cukierniczo-piekarnicze, na których młodzież miała możliwość zapoznać się z całym procesem tworzenia chleba, bułek czy ciastek i stanąć przy linii produkcyjnej tych wyrobów. Uczestnicy wymiany udali się też do restauracji na warsztaty carvingu, na których  nauczyli się, jak efektownie dekorować potrawy za pomocą owoców i warzyw. W czwartek  27 lutego młodzież uczestniczyła w wyjeździe edukacyjnym do Trzcinicy, gdzie zgłębiła wiedzę o kuchni pradziejowej i sposobach dawnego gospodarowania. Następnie uczestnicy udali się do Muzeum Lizaka poznając przy tej wizycie proces wyrabiania masy cukrowej. Miłym zakończeniem było wykonanie własnych słodkości. Kolejno miały miejsce warsztaty pieczenia pizzy, na których młodzież samodzielnie skomponowała własne przysmaki. Piątek 28 lutego był dniem rekreacji i poznania Wysowej Zdroju. Młodzież zwiedziła wytwórnię wody mineralnej „Wysowianka” i dowiedziała się, jak funkcjonuje takie przedsiębiorstwo. Uczestnicy udali się także na basen korzystając przy tej wizycie z jacuzzi i tężni solankowej. Była to doskonała sposobność do relaksu i odpoczynku po intensywnym tygodniu, a także czas na nabranie siły potrzebnej do realizacji finału wymiany. Sobota upłynęła pod znakiem kulinarnych zmagań młodzieży, która samodzielnie przygotowywała zaplanowane w grupach potrawy prezentowane przed jury. W menu każdej grupy znalazły się potrawy charakterystyczne dla jej kraju ojczystego. Młodzież doskonale poradziła sobie z zadaniem, co zostało docenione przez członków jury. Po konkursie uczestnicy udali się na kulig i ognisko podsumowujące projekt, po czy nastąpiło wręczenie certyfikatów Youthpass oraz nagród za kulinarny finał programu. W niedzielę nadszedł czas wyjazdu i pożegnań. Młodzież wymieniała się numerami telefonów, by kontynuować zawarte podczas wymiany przyjaźnie. W trakcie trwania projektu uczestnicy rozszerzyli swoją wiedzę kulinarną na temat kuchni polskiej i innych narodów, nabyli nowe umiejętności w tym zakresie, a także poznali kulturę i zwyczaje innych krajów. 

Fot.1 Uczestnicy podczas gry miejskiej
Fot.2 Warsztaty baristyczne
Fot.3, 4, 5, 6 Wieczory narodowe
Fot.7, 8 Młodzież podczas warsztatów cukierniczo-piekarniczych
Fot.9, 10 Warsztaty carvingu
Fot.11, 12, 13 Uczestnicy podczas wyjazdu edukacyjnego
Fot.14, 15 Kulinarny finał projektu
Fot.16 Uroczyste zakończenie i wręczenie certyfikatów Youthpass
 
Tekst – Edyta Piecuch
Zdjęcia – Natalia Klewaniec, Edyta Piecuch, Małgorzata Szpera, Grzegorz Tumidajewicz
 
 
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP