SUKCESY UCZESTNIKÓW 6-5 HUFCA PRACY W KRAKOWIE


 22 stycznia uczestnicy 6-5 Hufca Pracy w Krakowie wzięli udział  w etapie wojewódzkim XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz w III edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Organizatorem imprezy, która była przeznaczona dla uczniów klas trzecich szkół branżowych, był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego  w Krakowie.

Turniej miał wielu patronów, między innymi: Wojewodę Małopolskiego, Prezydenta Miasta Krakowa, Marszałka Województwa Małopolskiego, Małopolskiego Kuratora Oświaty oraz Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wymienieni patroni byli również sponsorami nagród. Jurorami w konkursie byli przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Cechu Rzemiosł Spożywczych. Tematem konkursowym dla cukierników i piekarzy były „Cuda świata”, natomiast kucharze startujący w turnieju podjęli się tematu: „Królik w roli głównej”. Prezentacja  prac konkursowych pokazała wysoki poziom wyszkolenia  uczestników turnieju. W kategorii piekarz I i II miejsce zajęli uczestnicy 6-5 Hufca Pracy w Krakowie: Mateusz Król i Piotr Sułkowski. Obydwaj realizują praktykę zawodową w piekarni HALAGARDA. W kategorii kucharz  II miejsce zajął Igor Galos, który uczy się zawodu w firmie BREL, natomiast III miejsce zajęła  Natalia Burzyńska z Hotelu APIS. Wyróżnienie w tej samej kategorii zdobyła Izabela Głowacka z CHIMERY. Wszyscy uczestnicy otrzymali puchary, dyplomy i nagrody rzeczowe.
 
Fot. 1 Igor Galos odbiera nagrodę za II miejsce.
Fot. 2 Natalia Burzyńska laureatka III miejsca.
Fot. 3 Mateusz Król zwycięzca w kategorii piekarz.
 
Tekst – Teresa Śliska
Zdjęcia – Agnieszka Jędrzejek
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP