WIZYTA PRZYGOTOWAWCZA DO PROJEKTU „KUCHNIA TALENTÓW”


W dniach 15-16 stycznia w gorlickim Hufcu Pracy odbyła się wizyta przygotowawcza do projektu „Kuchnia Talentów” realizowanego w ramach programu Erasmus+: Akcja 1 – Mobilność Edukacyjna.

W spotkaniu uczestniczyli koordynator projektu – Piotr Dziedzina oraz przedstawiciele organizacji partnerskich z Rosji – Kaliningrad State Technical University Olga Sołowjowa oraz z Czech – Asociace Stredoskolskych Klubu Ceske Republiky Pavel Zdrahal. W czasie trwania wizyty szczegółowo omówiono harmonogram wymiany partnerskiej wraz z metodami pracy. Delegacje podzieliły się zadaniami, obowiązkami, omówiły sprawy organizacyjne, a także główne założenia projektu. Wymiana młodzieży odbędzie się w dniach 24 lutego – 1 marca 2020 r. na terenie Wysowej, Gorlic i okolic. W projekcie uczestniczyć będzie 28 uczestników i 4 opiekunów, a głównym jego założeniem jest promowanie narodowej sztuki kulinarnej, rozwój umiejętności kulinarnych młodzieży oraz pogłębienie wiedzy na temat tradycyjnych regionalnych potraw i zwyczajów kulinarnych. Przedsięwzięcie ma na celu również  zachęcenie młodych kucharzy do propagowania różnorodności kuchni narodowej i wprowadzania dań kuchni innych narodowości w codzienne menu. W trakcie wymiany międzynarodowej młodzież poszerzy swoje umiejętności kulinarne, a także wymieni się przepisami na tradycyjne dania z ojczystych krajów.  Po zakończonej naradzie przedstawiciele krajów partnerskich i delegacja z Polski wzięła udział w spotkaniu z Burmistrzem Miasta Gorlice. Spotkanie połączone było ze zwiedzaniem Urzędu Miasta i wieży ratuszowej oraz zabytkowych punktów Miasta Gorlice.
 
Fot.1. Spotkanie organizacyjne w gorlickim Hufcu
Fot.2 Uczestnicy podczas zwiedzania Gorlic
Fot.3 Wizyta w Skansenie Przemysłu Naftowego Magdalena
Fot.4 Uczestnicy podczas warsztatów kulinarnych
 
Tekst – Małgorzata Szpera
Zdjęcia – Małgorzata Szpera, Edyta Piecuch
 
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP