CZEKOLADOWE WARSZTATY W TARNOWSKIM CEIPM


27 listopada odbyły się zorganizowane przez doradców zawodowych Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej warsztaty kulinarne dla uczestników OHP tarnowskiego Centrum Kształcenia i Wychowania.

Warsztaty kulinarne zorganizowano dla uczniów kształcących się w zawodzie cukiernik. Spotkanie, w którym prym wiodła czekolada, prowadziła Pani Natalia Lepa z Krakowskiej Manufaktury Czekolady. Każdy uczestnik wyposażony został w strój chocolatier'a oraz specjalnie przygotowany zestaw składników, niezbędnych do samodzielnego wyprodukowania i ozdobienia własnych wytworów. Spotkanie rozpoczęło się od przedstawienia młodzieży prezentacji multimedialnej na temat historii powstawania czekolady oraz technologii produkcji tego smakołyku. Przyszli cukiernicy mieli również możliwość obejrzenia ziarna kakaowca oraz uzyskania informacji o ilości ziaren niezbędnych do wyprodukowania jednej tabliczki czekolady. Następnie młodzież hufca przystąpiła do własnoręcznego przygotowania od podstaw cake popsów oraz dekorowania pralinek różnymi posypkami. Warsztaty były doskonałą okazją, by wykazać się kreatywnością. Na koniec spotkania każdy uczestnik czekoladowych warsztatów otrzymał własnoręcznie zrobione słodycze.
 
Fot. 1 Natalia Lepa z Krakowskiej Manufaktury Czekolady przedstawia młodzieży historię powstawania czekolady
Fot. 2 Uczestnicy spotkania 
 
Tekst i zdjęcia –Katarzyna Chrzanowska
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP