DOŚWIADCZYĆ JAPONII


 

Dnia 7 czerwca w 6-32 Hufcu Pracy w Limanowej w ramach Ogólnopolskiej inicjatywy „Poszerzanie umiejętności społeczno-zawodowych” odbyły się warsztaty kulinarne dla uczestników kształcących się w zawodzie kucharz.
 
Warsztaty poprowadził znany nie tylko w Limanowej, ale w całej Polsce Pan Kuba Kasiński. Mistrz sztuki kulinarnej, laureat oraz juror konkursów kulinarnych, który swoje umiejętności rozwijał pracując w wielu restauracjach w kraju i za granicą oraz szkoląc się między innymi w Institut Paul Bocuse we Francji. Podczas warsztatów Pan Kuba udzielił młodzieży cennych rad z zakresu wykonywanego przez nich zawodu. Zademonstrował także jak prawidłowo przygotować jedną z najbardziej popularnych japońskich potraw, jaką jest sushi. Następnie każdy z uczestników otrzymał składniki i samodzielnie pod okiem specjalisty mógł przygotować to pyszne danie. Podczas przygotowywania potrawy młodzież miała okazję zaznajomić się z historią oraz rodzajami sushi, a także poznać zasady łączenia składników. Warsztaty były dobrą okazją, aby w gronie rówieśników poznać nowe smaki i nauczyć się przyrządzać nową potrawę, poszerzając tym samym własne umiejętności zawodowe. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją własnoręcznie przygotowanych sushi.
 
Fot. 1 Instruktaż dotyczący przygotowania sushi
Fot. 2 Uczestnik podczas samodzielnego wykonania sushi
Fot. 3 Przygotowanie potrawy do degustacji
 
Tekst – Danuta Lorek
Zdjęcia – Beata Setlak
 
 
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP