PRZEDŚWIĄTECZNE INSPIRACJE


 
W dniu 4 grudnia, z inspiracji uczestników 6-5 Hufca Pracy w Krakowie, którzy niedawno zakończyli projekt „Każdy kęs ma swój sens”, zostały zorganizowane warsztaty gastronomiczne w pracowni technologicznej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Przedsięwzięcie miało za zadanie wykorzystać i utrwalić zdobytą wiedzę. Inspiracją stały się także zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Grupa podzielona na sześć zespołów, w których byli młodzi kucharze i cukiernicy zaproponowała potrawy i wypieki, które mogą być inspiracją do układania świątecznego menu: prażuchy z grzybami leśnymi i sałatką z młodej cebuli, polędwiczki wieprzowe z kurkami, burgery wołowe z salsą z mango, papryczek i cebuli, tortille z łososiem, ciasto marchewkowe, ciasto z dynią oraz koperty drożdżowe z jabłkami i zestawy surówek. Wszystkie te potrawy skomponowane zostały z produktów, które wzbogacają nasze pożywienie w witaminy i cenne składniki odżywcze. Młodzież postarała się przygotować dania lekkie, niskokaloryczne a zarazem pożywne i sycące. Wykładnikiem udanych działań było to, że dania szybko zniknęły z półmisków i  talerzy.
 
Fot. Uczestnicy projektu „Każdy kęs ma swój sens” podczas pracy
Tekst i zdjęcie – Teresa Śliska 
 
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP