ZDROWO I KOLOROWO


W dniu 29 października uczestnicy 6-5 Hufca Pracy w Krakowie realizowali kolejny etap projektu gastronomicznego „Każdy kęs ma swój sens”. Tym razem był to udział w prelekcji i degustacji potraw w restauracji CHIMERA.
Restauracja słynie z tego,  że prowadzi cieszący się ogromnym powodzeniem wśród klientów bar sałatkowy. Podawane w nim ciepłe i zimne dania, również desery, sporządzane są z warzyw i owoców sezonowych. Jadłospisy zmieniane są  wraz z porą roku. Preferowane są produkty lokalne – placówka korzysta ze stałych, długoletnich sprawdzonych dostawców. Menedżer restauracji Małgorzata Pawlak omówiła zasady działania restauracji, aktualny jadłospis oraz dania, które wśród klientów cieszą się największym powodzeniem. Drugą częścią spotkania była degustacja potraw. W jej trakcie technolog żywienia Agnieszka Komorowska wraz z uczestnikami omówili aktualną piramidę żywienia oraz wartości odżywcze poszczególnych produktów. Młodzież poczęstowała się kilkoma  rodzajami sałatek z różnymi sosami, tartą  brokułową, pieczonymi ziemniaczkami, naleśnikami ze szpinakiem, mięsem zapiekanym na kalarepce.  Uczestnicy mieli okazję spróbować tak rzadko używanych w kuchni polskiej warzyw jak pasternak, skorzonera i topinambur. Do picia podano pyszny napój na bazie kiwi i pietruszki. Spotkanie miało dużą wartość edukacyjną – uczestnicy mieli możliwość nauczyć się, jak tanio i szybko można sporządzić pełnowartościowe posiłki wykorzystując sezonowe i lokalne produkty. 
Fot. 1 Menedżer Małgorzata Pawlak omawia działalność restauracji
Fot. 2, 3 Uczestnicy w trakcie degustacji potraw
 
Tekst – Teresa Śliska
Zdjęcia – Joanna Cienkosz
 
Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP