OD ZIARENKA DO BOCHENKA


15 października uczestnicy 6-33 Środowiskowego Hufca Pracy w Nowym Sączu, w ramach kolejnych zajęć programu autorskiego „Od ziarenka do bochenka”, wybrali się do zabytkowej osady młyńskiej.
Młodzież hufca biorąca udział w realizacji programu autorskiego „Od ziarenka do bochenka” wzięła udział w warsztatach tradycyjnego pieczenia chleba ze staropolskich odmian zbóż, m.in. orkiszu, płaskurki, samopszy czy żyta krzycy w osadzie młyńskiej w Roztoce-Brzeziny. Uczestnicy zapoznali się z warunkami panującymi w dawnej zagrodzie młynarza. Wysłuchali wspomnień z minionych lat, a przede wszystkim mieli okazję zobaczyć, jak w tradycyjny sposób wypieka się chleb w piecu opalanym drewnem. Z pomocą właścicieli osady przygotowali ciasto do wypieku chleba oraz aktywnie asystowali przy jego wypieku. Kolejną atrakcją wycieczki było zwiedzenie wsi Tropie, gdzie duże zainteresowanie wzbudził zabytkowy kościół z XI wieku wraz z pustelnią  św. Świerada i źródełkiem uzdrawiającej wody.

Fot.1 Przed romańskim kościołem w Tropiu


Fot.2 Wnętrze wiejskiej chałupy


Fot.3 Przy figurze pustelnika św. Świerada
 


Tekst – Michał Winiarski
Zdjęcia – Aneta Obrzud
 

Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP