TŁUSTY CZWARTEK W STARYM SĄCZU


Dnia 8 lutego uczestnicy starosądeckiego hufca wzięli udział w kontynuowaniu tradycji związanej z „tłustym czwartkiem”. W ramach praktycznej nauki zawodu młodzież uczyła się wyrobu pączków  we współpracujących z jednostką zakładach pracy.

Celem podjętych działań jest kształcenie oraz rozwój umiejętności uczestników w zawodzie cukiernik. Młodzież pod okiem instruktorów praktycznej nauki zawodu starała się sprostać zapotrzebowaniu na asortyment cukierniczy, związany z tradycją „tłustego czwartku”. Uczestnicy podjęli się trudnego zadania przygotowania charakterystycznych specjałów, tj.  pączków oraz chrustu. Podopieczni mieli okazję przekonać się w praktyce, jak istotne znaczenie ma jakość użytych produktów, czas smażenia, a także precyzja oraz technika nadziewania wyrobów marmoladą, budyniem, czekoladą, czy bitą śmietaną.

Fot. Uczestniczka 6 – 34 HP Stary Sącz podczas pracy w Spółdzielni Handlowo – Produkcyjnej „Rolnik” w Starym Sączu

Tekst – Agnieszka Filipowicz
Zdjęcia – Bogusława Niemiec
 

Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP