KULTYWOWANIE TRADYCJI W LANCKORONIE


W dniu 7 lutego uczestnicy 6-5 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych poświęconych tradycji „tłustego czwartku”.

Podtrzymywanie tradycji i staropolskich zwyczajów pozwala nie tylko nawiązać do przeszłości, ale również kształtuje i wzmacnia tożsamość narodową młodego pokolenia. Dlatego kadra Ośrodka w Lanckoronie korzysta z każdej okazji, by uczestnicy angażowali się w kultywowanie tradycji. Zorganizowane w środowe popołudnie warsztaty kulinarne poświęcone były tematyce „tłustego czwartku”. Zajęcia odbyły się w ramach comiesięcznych spotkań „Dzień Smaku”. W realizacji warsztatów uczestnikom Ośrodka pomagały studentki V roku Pracy socjalnej Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie. Warsztaty składały się z dwóch etapów: pierwszy – to zajęcia praktyczne, czyli samodzielne przygotowanie karnawałowych wypieków, drugi – zajęcia edukacyjne poświęcone tematyce kultywowania tradycji, prezentacja wypieków i ich degustacja. Podczas zajęć praktycznych uczestnicy wykonali kilka rodzajów karnawałowych słodkości. Największą popularnością  cieszyły się pączki. W tym celu młodzież wykorzystała różne receptury i różne techniki sporządzania. Oprócz pączków, uczestnicy wykonali również oponki serowe. Przed prezentacją młodzież ozdobiła wypieki posypując cukrem pudrem lub polewając lukrem i czekoladą. Na koniec zajęć nastąpiła prezentacja i degustacja wypieków. Podczas wspólnego wieczoru młodzież dzieliła się wrażeniami, a studentki prowadzące warsztaty podziękowały uczestnikom za zaangażowanie i miło spędzony czas.

Fot.1 Uczestnicy podczas smażenie pączków hiszpańskich

Fot.2 Prezentacja wspólnej pracy

 

Tekst i zdjęcia – Małgorzata Pasternak


 

Ilość odsłon:
© 2018 MWK OHP